Cerneală chineză

Desen de Gunter Böhmer (1975).

Cerneala este cerneală neagră folosită pentru scrierea , desen si pictura pentru a spăla . Reputat că provine din est , China sau India , combină un pigment de negru de fum și un liant apos.

Cerneala India în sine vine sub formă de bețișoare pentru a freca pe o piatră în apă. Este de neșters. Compoziția sa variază. În timpurile moderne, termenul „ cerneală indiană ” -  cerneală indiană în engleza britanică, cerneală indiană în Statele Unite - se referă de obicei la o varietate și mai mare de preparate lichide, care împărtășesc mai mult sau mai puțin calitățile sale esențiale. Aceste cerneluri negre sunt utilizate în special în benzi desenate pentru cernelarea desenelor în creion și anterior în desenul tehnic . În aceste domenii, utilizarea sa scade odată cu generalizarea desenului asistat de calculator .

Compoziţie

Pigment din India cerneală este negru de fum  ; celelalte componente ale acestuia variază. Este ușor maro ( VTT ), așa cum se vede cu diluții puternice. Unele produse, atât vechi, cât și moderne, adaugă coloranți pentru a schimba nuanța ( PRV ). Soiurile indiene pot conține oxizi metalici, cei fabricați în cărbune Egipt ( VTT ).

Bata de cerneală

Perie, băț de cerneală și piatră de cerneală.

Stick - ul de cerneală este una dintre cele patru comori ale savantului (împreună cu peria, hârtia de orez și piatra de cerneală), ustensile tradiționale de chineză , coreeană și japoneză caligrafie și pictură .

Liantul original al cernelii indiene propriu-zis, stick, este lipici proteic , lipici pentru piele sau lipici pentru pește . Începând cu secolul  al XVII- lea, prezența șelacului solubilizat cu amoniac apos conferă cerneala când este uscată ca aspect luminos și o consistență dură și fragilă care permite, pe anumite substraturi, răzuirea. Cerneala grea din India se poate sparge și cântarele cad, lăsând goluri. Cu alte lianți, sau în caz de diluare puternică, cerneala se diluează în continuare în apă după uscare.

Sucurile de legume adăugate la liant au o acțiune de bronzare și fac cerneala de neșters. Alți aditivi, cum ar fi fiere , fac cerneala, odată amestecată cu apă, mai mult sau mai puțin umedă , alții o fac mai mult sau mai puțin cremoasă, îi atenuează mirosul, evită, precum cuișoarele , degradarea sa de către bacterii.

Liantele de cerneluri din alte surse pot conține zaharuri și gumă arabică . Cernelurile se îmbunătățesc în timp. Bastoanele conservate de câțiva ani se bucură de o reputație excelentă.

Pregătirea cernelii, care precede executarea unei caligrafii sau a unei picturi de acest stil, constă în măcinarea cu apă a bățului de cerneală pe piatra de cerneală . Proporția de cerneală și apă determină intensitatea cernelii și permite contrastele; mai ales în pictura peisajului.

Bastoanele sunt decorate cu caractere sau figuri în roșu, albastru, verde sau auriu.

Cerneală Sumi în Japonia

Toamna de Sesshu , sumi-e , secolul XV  .

În Japonia , cerneala băț se numește sumi (? ) ( Ch. & Jap  .: 墨; py  : ; ko  .: ). Ca și în China, este folosit în caligrafie. Pictura literară cu cerneală și spălare se numește sumi-e .

Cerneala japoneză fabricată din funingine de pin ( susu ) ( shôen-boku ) sau ulei vegetal ( yuen-boku ) și clei animal ( nikawa , 膠) este mai dură și mai puțin condensată decât majoritatea producătorilor chinezi. Este mai rezistent la liniile de întindere.

Producătorii japonezi oferă cerneală sumi îmbuteliată. Această indicație înseamnă că cerneala rămâne solubilă după uscare.

Cerneluri lichide

Sticlă de cerneală India dintr-un catalog din 1897.

Cerneluri negre de fum legate de animale ( Color Index PBk7) scripete de scriere și desen folosite în Europa, dar nu și în China, care necesită curățare frecventă. Cerneala fiere de fier nu are acest dezavantaj și a dominat utilizarea în Occident. Cei care căutau o cerneală mai neagră foloseau, adesea cu pensula sau calamusul , așa-numita cerneală „chineză” importată încă din Evul Mediu . Cu instrumente metalice, cum ar fi pen -puller , acest „India“ cerneală oferă încă avantajul de a nu fi corozive, in timp ce cerneala metalo galic necesită curățarea instrumentului. Invenția de pigmenți sintetici la sfârșitul XIX - lea  secol au crescut oportunitățile și a pus unele confuzii în denumirile comerciale ale cerneluri gata de utilizare.

Forma lichidă impune aditivi emulgatori sau conservanți diferiți de forma bățului. Producătorii oferă un lichid potrivit pentru instrumente. Stilou , în special cu un vârf tubular , cum ar fi pen - ul pensula , devine murdar mai ușor decât perii. Cerneala de neșters ar face mult mai dificilă curățarea instrumentului. Folosesc cerneluri cu o formulă adaptată, adesea ambalate în cartușe.

Cernelurile negre lichide vândute ca cerneală India pot avea o compoziție arbitrară ( GRP ). Pigmenții pot fi sintetici ( anilină neagră , naftol ). Producătorii folosesc negru de fum industrial, ale cărui caracteristici sunt mai bine controlate decât cele ale negrii de fum produse manual.

Cernelurile pot conține diverse substanțe chimice care le asigură caracteristicile fizice, cum ar fi dietilen glicolul .

Redare

Redarea cernelii negre depinde de interacțiunea cu hârtia . Se obțin rezultate radical diferite, în funcție de dimensiunea sau absorbția hârtiei. În general, se folosește hârtie cu granulație fină. Ca și în acuarelă, putem lucra spălarea pe hârtie umedă sau uscată.

Bastoanele de cerneală India ating concentrația și consistența potrivite pentru mediu și instrumentul utilizat, indiferent dacă este un stilou, calamus, pensulă sau pensulă. Liantul și aditivii cernelurilor îmbuteliate, în principal cele necesare pentru a asigura stabilitatea dispersiei particulelor de pigment, au o influență semnificativă asupra difuziei particulelor de pigment negru în fibrele hârtiei. Producătorii au îmbunătățit treptat formularea cernelurilor îmbuteliate.

Istorie

Dacă cerneala chineză ( cap. Trans  .:; py  : ; jap  .:; ko  .: ) este foarte probabil originară din această țară și, deși principiul său de fabricație este mai mult sau mai puțin stabil, a existat o varietate infinită de diferite „cerneluri indiene” în funcție de loc și timp. Potrivit unora, acest tip de cerneală a apărut în India înainte de a fi preluată de chinezi . Nu există o singură „cerneală chineză” cu o formulă fixă ​​și nu toate cernelurile negre sunt „chinezești”, mai ales că compoziția cernelurilor nu este indicată niciodată pe ambalaj. Pentru vorbitorii de limba engleză, cerneala indiană este „cerneală indiană”: India Ink , iar în olandeză „cerneala indiană orientală”: Oost-Indische Inkt . Datele de apariție ale diferitelor tipuri de cerneală nu sunt cunoscute cu mare precizie.

În Occident

Cerneală chineză spălată de Édouard Manet .

Puțini artiști europeni au folosit cerneala indiană la fel ca orientalii. Este folosit în principal în schița sondajului în stilou sau când artistul a dorit zonele plate dense și strălucitoare. Cerneala India într-un strat gros pe suporturile picturale europene are dezavantajul crăpării. Opacitatea este utilă în realizarea foliilor transparente , deoarece timpul de lanterna magică se găsește desene în tuș ca al XVII E  secolului.

Așa-numita cerneală chineză a fost fabricată în Europa de foarte mult timp. Léonor Mérimée a studiat-o și în 1830 a dat rețeta cu precizie științifică. Conform analizei sale, cerneala indiană devine de neșters datorită sucurilor de legume care mușcă hârtia și fixează pe ea cleiul care prinde pigmenții. Raportează despre ingredientele disponibile în Franța pentru a pregăti bețe care au toate calitățile utile ale producțiilor chinezești. Manuel Roret dedicat cernelurile dă în 1856 șaptesprezece procese de fabricație artizanale variind de liant, gumă arabică sau gelatină, precum și de pigment; admite că designerii preferă cerneala produsă în China sau urmează rețetele chinezești. Înainte de sfârșitul secolului, mai mulți producători l-au produs industrial. La școală, „pentru desen liniar și spălări, folosim o cerneală cunoscută sub numele de cerneală India, deși nu provine din Imperiul Celest” .

Acest lucru este mai ales că dezvoltarea copierii de desen tehnic , pe de o parte, și fotolitografie și fotogravurii la sfârșitul XIX - lea  secol , care cerneală neagră numit „China“ are răspândit în Occident. Aceste procese necesită o linie neagră, fără umbrire, în caz contrar dithering și pierderea preciziei de reproducere. Deoarece cerneala metalo-galică este lipsită de opacitate, se utilizează cerneală de carbon. Numim astfel „cerneală India” lichide negre destinate desenului, aproape de neșters odată uscate, dar care pot fi corectate prin răzuire.

Desenul tehnic, înainte de generalizarea desenului asistat de computer , a fost utilizat în mod normal în „cerneala India” pe hârtie de calc . El a realizat adesea dintr-un proiect schițat în creion, trăsături definitive care trasează stiloul de desen în grosimea necesară. Procesul permite corectarea prin răzuirea cernelii din India. Cele stilouri tubulare distribuite în ultima treime a XX - lea  lea a folosit o cerneală specială de culoare neagră, care a împrumutat numele de cerneală, fără a distribui proprietățile.

Cele desene animate de presă emis de multe ori la începutul XX - lea  secol, în aceleași condiții, dar a realizat, schita creion cu un stilou pentru a desena, pentru o linie mai moale. Metoda cernelii chinezești la trasare are avantajul de a oferi liniei un contur foarte clar, pe care nu l-am obținut cu alte hârtii, și este reprodus eficient prin contact, dacă nu se dorește extinderea sau reducerea.

În benzi desenate , artiștii au procedat de obicei în două etape. Au desenat o schiță în creion sau stilou , apoi au trecut la cerneală cu cerneală „China” sau stiloul sau pensula. Comicul a fost apoi pus în culoare, în general cu un număr redus de nuanțe.

Utilizări non-grafice

Chinezii au folosit și cerneală pentru proprietățile sale medicinale: ameliorează durerea arsurilor, este folosită și împotriva vărsăturilor de sânge .

Cerneala India este, de asemenea, utilizată în microbiologie pentru a colora capsula bacteriilor sau, în histologie generală, pentru a evidenția celulele sistemului fagocitar .

Se folosește și pentru tatuare . Tatuajul durerii pe față a fost o pedeapsă în China antică; cerneala era folosită și pentru decorarea corpului. În acest scop, este suficient un amestec de negru de fum și apă. Posibila toxicitate a componentelor cernelii obișnuite ar trebui să o excludă în favoarea produselor special destinate tatuajului.

Anexe

Bibliografie

Monografii
Capitole și articole
  • Ségolène Bergeon-Langle și Pierre Curie , „Encre de Chine” , în Pictură și desen, Vocabulaire typologique et technique , Paris, Editions du patrimoine,( ISBN  978-2-7577-0065-5 ) , p.  874.
  • Claude Mediavilla , Caligrafie , Tipografie națională,
  • Monique de Pas și Françoise Flieder , „  Istoria și studiul compoziției cernelurilor negre scrise de mână  ”, Studies in Conservation , vol.  17,( prezentare online )
  • Jean Petit , Jacques Roire și Henri Valot , „Cerneluri din China și Japonia” , în Encyclopédie de la peinture - formulare, fabricare, aplicare , t.  2, Puteaux, EREC,, p.  243-246

Articole similare

Note și referințe

  1. MTB , PRV .
  2. a b și c MTB .
  3. François Cheng , Gol și complet: limbaj pictural chinezesc , Paris, Seuil, col.  „Puncte” ( nr .  224), 157  p. ( ISBN  978-2-02-012575-8 ) , p.  87-92.
  4. Yuuko Suzuki , caligrafie japoneză: inițiere , Paris, Fleurus,, p.  20.
  5. (în) Gerald Smith , „  Chimia cernelurilor negre, vopselelor și coloranților importanți din punct de vedere istoric  ” , Chemistry Education in New Zealand ,( citește online ).
  6. Fișă cu date de securitate , cerneală India Winsor & Newton
  7. (în)  Produse negru de fum , colorare hârtie și cerneală India, Mitsubishi negru de carbon.
  8. (în) „  Fisa cu date de siguranta -Lefranc & Bourgeois - Ink Nan King  ”  ; absent din avizul în franceză „  Fisa cu date de siguranță —Lefranc & Bourgeois - Encre de Chine Nan King  ” .
  9. Acest lucru explică diferențele de apreciere între eseurile independente: Marina, „  Alegerea cernelii dvs. din China  ” (accesat la 30 octombrie 2018 )  ; EDTA Sornas, „  Alegerea cernelii tale indiene  ” (accesat la 30 octombrie 2018 )  ; Ywana, „  India Ink: Qualitative Tests  ” (accesat la 30 octombrie 2018 ) .
  10. André Béguin , Dicționar tehnic de desen , 2,, p.  416.
  11. Béguin 1995 , p.  216.
  12. (în) Mark E. Gottsegen , The Painter's Handbook: A Complete Reference , New York, Watson-Guptill Publications,( ISBN  0-8230-3496-8 ).
  13. MTB , p.  860.
  14. MTB , p.  812.
  15. MTB , p.  206.
  16. ↑ a lui Laurent de La Hyre , conform MPDLF, Extras diferite lucrări publicate despre viața pictorilor , t.  2, Paris,( citiți online ) , p.  468.
  17. Jean-François-Léonor Mérimée , Pictură în ulei sau Procese materiale utilizate în acest tip de pictură, de la Hubert și Jean Van-Eyck până în prezent , Paris, Mme Huzard,( citiți online ) , p.  210.
  18. M. de Champour și F. Malepeyre , nou manual complet de fabricație a cernelii , Paris, Roret,( citiți online ) , p.  133-145. „  Ediția a doua, 1875  “ , adaugă două procese și detalii cu privire la fabricarea și calitatea produselor chinezești la capitolul despre India de cerneală „fabricarea de care nu poate fi încă pe deplin cunoscute“ .
  19. ^ Bonaventure Berger , "Encre" , în Ferdinand Buisson , Nou dicționar de pedagogie , 2,( 1 st  ed. 1882) ( linia citit ) „  Prima ediție  ” .
  20. Franquin , „  Tehnicile  ” .
  21. Jean - Paul Gabilliet , „  „  Distracție în patru culori  ”  : Cum tipărirea în patru culori a creat benzi desenate în Statele Unite  ”, Transatlantica , n o  1,( citește online ).
  22. „  Demonstrarea anumitor structuri bacteriene  ” , pe www.microbiologie-medicale.fr (consultat la 25 septembrie 2019 )